Sådan hænger mindset og markedsføring sammen
Er du interesseret i at optimere din egen performance? Du behøver ikke at være dedikeret marketingnørd for
at læse denne artikel, for i dag handler det nemlig om mindset. Hvordan kan vores mindset påvirke vores performance positivt eller negativt, og vigtigst af alt; hvordan kan vi ændre vores mindset til det bedre?
Dine tanker bliver din virkelighed
Hver gang du har en tanke, en overbevisning eller en vision, så bliver den en del af din virkelighed. Det faktum vil jeg gerne give dig et konkret billede på: Da jeg tog kørekort fortalte min kørelærer mig, at jeg ikke måtte kigge på andre ting end vejen, for så ville jeg ubevidst køre hen imod det. Sådan er det også med dine tanker, og dine overbevisninger kan derfor være altafgørende for din succes. Hvis du oprigtigt er af den overbevisning, at du ikke kan finde ud af dit arbejde, så resulterer det som oftest også i, at du ikke leverer de resultater du gerne vil levere. Er du derimod selvsikker, og ved at du er god til det du laver, leverer du ofte også et bedre stykke arbejde. En balance mellem selvsikkerhed og ydmyg-hed kan derfor være en super-eleksir til dig der gerne vil levere bedre resultater. Dog kræver dette en grundlæggende forståelse for, hvilket mindset man har i dag. Det vil jeg gerne hjælpe dig med at finde ud af👇🏼
et universelt problem
Hvorfor mindset?
For rigtig mange mennesker gælder det, at de har en masse mål, men de har rigtig svært ved at nå dem. Enten fordi de har svært ved at holde fokus eller fordi de hele tiden synes, at de ting de gør, ikke er gode nok. Det resulterer så i at man i sidste ende opgiver, fordi man ikke kan se resultaterne af al det hårde arbejde man laver. Lad mig give dig et eksempel: Du er sælger for et forsikringsselskab. Det er billigere at være kunde hos jer, end mange andre steder, og du ved, at det vil være en fordel for kunden, at vælge den løsning du tilbyder. Alligevel har du svært ved at få salg. Det har du fordi du hver gang bliver defensiv, når kunden sammenligner dit produkt med konkurrentens. Du tager kritiske spørgsmål personligt, og du bliver usikker på dig selv. Det er klassiske eksempler på et ”fixed mindset”. Der er intet i vejen med produktet, men derimod er din måde at markedsføre/sælge det på ikke optimal.
Et andet eksempel er på kontoret hvor du lige har lavet et oplæg om ænder for dine kollegaer. Du synes egentlig det er gået rigtig godt, men efterfølgende kommer en af dine yndligskollegaer og fortæller, at det billede du havde brugt faktisk var af en fuldvoksen måge, og at vingefanget altså ikke bliver op til 5 meter. Din første tanke er: ”Jeg er til grin. Jeg laver aldrig et oplæg igen.” eller ”Det er sgu da mig der har brugt tid på at læse om ænder, så det ved jeg da bedre end du gør.”. Du lader nederlaget definere dig og din selvopfattelse, og du tør derfor ikke at gøre noget lignende igen, af frygt for at episoden gentager sig. Eller også bliver du defensiv og tager feedback som et personligt angreb. Rigtig mange har det her mindset – jeg har selv haft det – men det hjælper dig ikke med at vokse eller lære. Du tænker måske at du allerede er faldet, når du har lavet en fejl, men det er ikke realiteten. Det er din reaktion på det faktum at du har lavet en fejl, der afgør om du falder eller ej. Og hvis du falder – kommer du så op igen eller bliver du liggende?
Mindset: Hvilket har du og hvilket vil du have?
Er du “Giver” eller “Taker”?
Der er forskellige punkter, der kan være relevante at tage stilling til, hvis du vil blive klogere på dit nuværende mindset. Et af dem er spørgsmålet om hvorvidt du er ”taker” eller ”giver”. Her er det basalt set dine indre værdier og tanker der afgør, om du er det ene eller det andet. Andrew Grant taler i sin TedTalk om fordele og ulemper ved de to tankemønstre og introducerer os også for hybriden ”matchers”. Han kommer ind på hvilket tankemønster der er bedst i arbejdsmæssige sammenhænge og hvorfor de er det. Se videoen nu og læs videre.
Det er, efter min overbevisning, ”givers” der kender deres eget værd, og er selektive med hvem, hvornår og hvor meget de ”giver”, der ryger til tops. MEN det er vigtigt at kunne tage imod hjælp. Især hvis du ikke selv har overskud. Det er bare vigtigt at være selektiv ift. hvornår man tager imod andres hjælp, så man ikke bliver en ”igle” der dræner andre for energi. Gode relationer har balance – også på arbejdspladsen. Så hvis Britt hver dag siger godmorgen, kommer med konstruktiv feedback, hjælper med udfordringer eller på anden måde er giver dig noget, så giv lidt igen engang i mellem. Britt er højest sandsynligt ikke vant til at få så meget igen, så giver du hende et ”Godmorgen Britt!” eller en hjælpende hånd, så vil du næsten med garanti få en fantastisk kollega, der vil gå rigtig langt for at hjælpe dig. Det samme gælder i øvrigt med kunder og alle andre relationer du nu har i livet!
Paradigme
Et paradigme er kort fortalt vores virkelighedsopfattelse, og altså den vinkel vi ser verden omkring os fra. Det er et fuldstændig afgørende parameter i enhver selvudvikling, og især i ændringen af dit mindset. Rigtig mange kan have svært ved at acceptere et nyt paradigme, for hvis de har ytret at de er tilhængere af det gamle paradigme, kan de føle, at det er et nederlag. Dog er det, efter min overbevisning, noget af det vigtigste man kan lære sig selv. For hvis ikke vi tillader os selv at lære og vokse, så kommer vi heller ikke længere i livet end til der hvor vi er.
For at finde ud af, om du lever ud fra konstruktive paradigmer eller ej, så spørg dig selv:
Gavner mine nuværende overbevisninger mig?
Hvis ja, så hold fast i paradigmet indtil et bedre byder sig.
Hvis nej, så gør noget for at ændre det!
Sådan kan du ændre dit paradigme:
- Skriv den situation ned, som du ønsker an ændre.
- Spørg herefter dig selv: Hvad er den positive modpol til situationen?
- Smid punkt 1 væk, og læs modpolen flere gange dagligt, indtil du tror nok på situationen.
Eksempel:
- Jeg sælger ikke nok.
- Jeg sælger mere end jeg turde drømme om.
- *Riv ”Jeg sælger ikke nok.” over*
- Se på ”Jeg sælger mere end jeg turde drømme om” flere gange dagligt, indtil du tror nok på paradigmet.Underbevidstheden bliver aktiveret og du begynder at handle hen imod dit mål(eksemplet fra min køretime), fordi du ser en smule anderledes på omverdenen hver gang du kigger på dit nye paradigme. Det du har fokus på
Fixed vs. Growth mindset
Et fixed mindset dækker over et mindset, hvor man er f
astlåst, idet man ser sine evner som urokkelige. Man er i højere grad afhængig af andres anerkendelse, og hvis man får kritik, opfatter man det som om man har fejlet. Kritik rammer derfor hårdere, og man reagerer ofte med at slå sig selv i hovedet med fejlen eller være afvisende overfor at fejlen findes (”Jeg ved bedre end dig”).
Ved et growth mindset ser man udfordringer som muligheder for at lære noget nyt. Kritik ses som noget der bliver givet for at hjælpe én (hvilket i øvrigt er den oprindelige tanke i langt de fleste tilfælde). Man kan godt være stolt af sine evner, hvis man har et growth mindset, forskellen er bare at man ikke bliver slået ud af kritik eller udfordringer.
Det kan fx være, at du har en overbevisning om at du er god til matematik, og den evne giver du værdi som, sammen med bl.a. andre evner, udgør dit selvværd. Du er vant til at få 12 og afleverer en opgave til din lærer, med samme forventning. Til din overraskelse får du nu 10 og din lærer forklarer dig hvor du har lavet fejl. Du reagerer følgende:
Fixed: Du bebrejder dig selv og bliver / du bliver sur og nægter at du har lavet fejl, så du beder ham om at kigge din opgave igennem igen.
Growth: Du tager imod opgaven og ser kritikken som konstruktiv feedback. Du går hjem og retter fejlene og ser det som en god ting, at du nu har lært at lave de regnestykker, som tidligere var forkerte.
Det er de færreste der bliver i det ene mindset 100% af tiden, men man kan øve sig i at tænke mere i de baner, som man ser i growth mindset. Det bliver lettere for hver gang man gør det, og det vil også give mere overskud og ro, fordi man hverken bruger energi på at bebrejde sig selv eller at være sur på en der gav dig konstruktiv feedback.
Kom i gang!
To-Do: Nyt Mindset
Det er mange informationer man skal tage stilling til om sig selv, og det kan være svært at se, hvor man lige skal starte. Derfor har jeg forsøgt at lave en lille opsummering i form af en to-do, så det forhåbentligt er lidt mere overskueligt at komme i gang:
- Træn din selvdisciplin. Her vokser du virkelig.
Spørg: Når jeg tættere på mit mål, hvis jeg gør X? - Træn dit tankemønster. Vær din egen bedste ven.
- Etablér vaner der hjælper dig hen til dit mål.
- Gør noget uselvisk hver dag. Stort som småt.
- Omgiv dig med mennesker du ser op til (på et eller flere punkter).
- Din tid er din aller dyrebareste ressource. Vær selektiv.
- Hvis solen skinner i dit hoved, skinner den også omkring dig – selv på en regnvejrsdag.VIGTIGST AF ALT: Når du fejler på et eller flere af ovenstående punkter: F*** det. Bliv ved med at prøve igen. Ingen er stærke hele tiden, men dem der bliver ved med at prøve, er dem der får succes i livet. Og her taler jeg ikke kun om penge eller status.